MTV Pilates (2003) - dvd recenze


Kristin McGee je sympaťačka, ale dvd vůbec není tím, co hlásá. Přestože tři Kristininy spolucvičící mají provádět modifikované cviky (začátečník, středně pokročilý a pokročilý), při hodně cvicích tam žádný rozdíl není a většinou kamera nazabírá alternativu, nebo ji uvidíte až u konce cviku, tak musíte buď hádat, jak si cvik upravit, nebo si to pamatovat z bonusové sekce, kde Kristin cviky rozebírá. Pokud jste pokročilí v pilates, můžete si dobře zacvičit, pokud jste začátečník, rychle pryč!

Klady:

Doba trvání je 39 min, ani dlouhý, ani krátký a stihne se spousta cviků, vcelku dobrá sekvence, líbí se mi, že Kristin mezi cviky hází malý protažení, dobře vede slovně, tak nemusíte pořád natahovat krk k televizi.

Dobrá volba pro pokročilé studenty, co se nechtějí zdržovat vysvětlováním základních pilates principů.

Krásný prostředí Arizonských kopců v pozadí.

Zápory:

technika: málo od Kristin uslyšíte "jak" cvik provést. Občas sice upozorní, abychom si dávali pozor na stabilizaci pánve, ale chybí tam vysvětlení podstaty každého cviku, tak pokud budete správně kopírovat cvičení, bude to vypadat jako pilates, ale pilates to nebude a kýženého efektu, který pilates hlásá, nedosáhnete. Budete ležet na zemi a nechápat, co je to za cvik natahovat ruce za hlavu a zpět do předpažení, protože vám nikdo neřekne, že se máte snažit vlepit žebra do země, stabilizovat lopatky a pánev a při návratu používat "core" svaly.

Cvičenka, co předvádí pokročilou variantu, má problém se stabilizací lopatek a velmi často se hrbí. Pilates ne, ne. Playboy v modrým tričku si zase dává víc pozor na vlasy.


dýchání: přestože u spousty pilates škol se může lišit kdy u cviků provedeme výdech/nádech, ještě nikdy jsem neviděla nikoho cvičit plný Roll Up s nádechem na videu, při rolování nahoru je potřeba zapojit hluboké vnitřní svaly a k tomu napomáhá výdech.

Někdy dokonce říkala "scoop inhale", což je nesmysl, nebo
jsem to nepochopila. Břicho se fyziologicky stahuje s výdechem, proto rolování nahoru s nádechem je pouze pro velmi pokročilé.


hudba: pokud se soustředíte na cvičení, tak ji ani neuslyšíte, ale velmi nepilatesová a trošku iritující.