Karen Voight: Pilates for Abs & Back


(VHS název: Body Reform: Abs and Back)
(DVD název: Pilates Core Power - Abdominals & Back)
Délka: 43 minut
Karen Voight je další z mých oblíbených sympaťaček a nejen proto, že má krásně vypracovaný tělo (bohužel prsa silikonový, což spousta jejích fanoušků nepřijala pozitivně), ale má dar srozumitelně a krátce vysvětlit pohyb a vůbec působí přirozeně, cvičí se s ní dobře.
Začíná protahováním zad a uvolňováním páteře a pokračuje výběrem pilates cviků, který nejmenuje ani nejsou psaný na obrazovce. Což vlastně nevadí, protože kromě názvu, video moc společnýho s pilates nemá. Jak sama říká na začátku, video je směsicí cviků inspirovaných pilates a cviků posilovacích/protahovacích zádových a břišních svalů.


A pokračuje tradičníma cvikama na břicho (crunches, obliques), u kterých oddaný stoupenec pilates může ignorovat radu Karen podsazovat pánev a pojede si sám v neutrálu. Pokud pilates neznáte, bude se vám tahle část líbit. Končí pár cviky na posílení zad a strečinkem. Osobně si na konec ještě pouštím začátek videa, který mi závěrečný strečink zkvalitní.
Video je pro pokročilé. A to jak pro pilates (musíte znát principy, bez nich nebudete vědět, jak cvičit), tak pro nepilates diváky, protože většina cviků počítá s určitým stupněm síly a flexibility.

Zápory:

Karen je na obrazovce spolu se Sarah, která má předvádět modifikace cviků pro více pokročilé, bohužel se tak stane asi jen u dvou cviků a tak u dalších nemáte na výběr, což je škoda.
Pomocnice Sarah je velmi flexibilní, pokud se ji budete snažit napodobit, můžete si ublížit.

U některých cviků jde bohužel do extrému, např. při Roll Up cviku, kdy nahoře protahujete páteř (ruce k nohám), Karen dokonce povzbuzuje \"reach\", což je dost nebezpečný pro záda. Na Amazon.com si pár lidí stěžovalo na bolesti zad po tomto dvd a nedivím se jim. Také One Leg Circles s nataženou spodní nohou nemusí být příjemný pro spodní záda, stejně tak v závěru strečování, správně provedená pilka (Saw) je náročná na flexibilitu, také lepší je buï pokrčit kolena, nebo sedět na stepu (nebo na Zlatých stránkách) a určitě neprovádět s rovnýma zádama.

Klady:

Karen velmi dobře každý cvik vysvětluje.
Spousta výborných cviků na protažení zad.
Určitě si zpevníte břišní svaly.
Cviky jsou prováděny pomalu, je čas na techniku a lehce se následují.
Moc pěkná hudba, jen jako nerušivý background, flétna.
Na závěr je bonus (8 min.) série cviků s pilates-ring, který můžete pro většinu cviků zaměnit za overball.

Závěr:

Jako pilates video bych jej nedoporučila, ale jako posilovací určitě ano, moje záda mi po tomhle cvičení děkovala, jen vynechte výše zmíněný nebezpečný cviky nebo si je obměňte. '2005-06-07'