8 kroků ke zdravým zádům

8 kroků ke zdravým zádům je název knihy autorky Esther Gokhale.


Poprvé jsem o metodě Esther Gokhale slyšela v on-line rozhovoru s Liz Koch, kde vysvětlovala, jak se změnil tvar páteře během posledních 100 let. Poukazuje na špatné držení těla a módu jako viníka změny od J-tvaru k S-tvaru. To znamená, že celá tisíciletí, jsme měli rovné krky a rovná záda s vystrčeným pozadím a dokázali se pohybovat s grácií, která začala upadat začátkem 1920's.

To mě zaujalo a přečetla jsem vše, co jsem mohla na internetu najít. Esther studovala, kromě jiného, antropologii a srovnává držení těla lidí na celém světě.
Její knížka je plná nádherných fotografíí, kde ukazuje, jak se lidé pohybují při práci, chůzi, odpočinku v afrických zemích, Asii, Brazílii apod. A hlavně, je to velmi jednoduchá a inteligentní kniha s návodem, jak přeučit tělo, krok po kroku ke správnému bezbolestnému držení.
Můžete si stáhnout ukázku z knihy.

Víc se můžete dozvědět na její webstránce http://egwellness.com/ a nebo video přednášce. Je tak oddaná pomoct celému světu od problémů zad, krku, ramen, kyčlí, kolen či chodidel, že nabízí každý týden Free Online Classes. Doporučuju, protože se jí můžete během přednášky ptát. Je potřeba se zaregistrovat.

Přidávám svou troškou do mlýna. Beduínka v Egyptě při pečení chleba se nehrbí, ani neohýbá a to jsem ji nestačila vyfotit, jak se krásně skláněla k zemi z boků a ne ze zad.