Problémy ramen a krku

english

Mike Reinold upozorňuje na studii, která se zabývá nerovnovánou mezi spodním a horním trapézovým svalem (upper, lower trapezius) a která vede k syndromu bolestivého ramene (subacromial impingement).

Jestli někdo z vás vyzkoušel STOTT PILATES® nebo jinou cvičební metodu vycházející ze správného postavení kloubů, víte, že všechny pohyby paží vycházejí ze stabilizace lopatek a ramen.

Horní trapéz, zjednodušeně řečeno, se upíná od hlavy, přes krk na lopatku a lopatku zvedá (scapula elevation).

Spodní trapéz naopak lopatku tahá dolů (scapula depression) a upíná se od lopatky k hrudní páteři.

Pokud je horní trapéz silnější, ramena se zvedají častěji, než by měla.  Nejdřív si asi stěžujeme na bolest šíje, později se bolest může doplazit do ramene. Při přetěžování horního trapézu dochází také k extenzi krční páteře a brada se vysunuje dopředu, což může mít následky na celé postavení páteře, bolesti spodních zad, bolesti hlavy, snížení kapacity plic apod.

Mike Reinolds doporučuje posílit spodní trapéz a naučit studenta při zvedání rukou používat spodní trapéz místo horního.
Při mé praxi vidím, že hodně nových studentů zvedá ramena zbytečně nejen při zvedání paží, ale při většině cviků, kdy je potřeba stabilizace lopatek, ramen a krku (arm circles, swan, swimming, push ups).
A hlavně špatně dýchají. Spočítejte si, kolikrát za den musí takový povrchní dýchač zvednout ramena?

Pokud se student naučí základní principy Pilates, většinou se mu hodně uleví a začíná si všímat špatných navýkových pohybů v každodenním životě, čímž urychlí proces přenaučení se ze špatného pohybového vzorce na správný.