Proč by ženy měly posilovat

Výzkumy znovu a znovu prokazují, že ženy, které pravidelně (přestože nijak intenzivně) posilují, tím pro své zdraví činí mnoho dobrého. Některé ženy se stále ještě obávají, že cvičením se zátěží jim "nežensky"naskočí svaly, ale s rostoucím přesvědčením žen všech věkových skupin o tom, že rezistenční cvičení je pro ně přínosné, záporný postoj k obrázku ženy v posilovně rychle mizí, jak tvrdí uznávaná vědecká autorita v oblasti silového cvičení z Ball State University v indianské Muncie,William J. Kraemer, PhD.
Další z odborníků na tuto oblast, Wayne Westcott, PhD ze South Shore YMCA v Quincy (stát Massachusetts) uvádí 10 důležitých skutečností, proč by ženy neměly brát posilování na lehkou váhu:


1. Tuku vám ubyde daleko více, než vám přibyde svalů.

Doktor Westcsott se svými kolegy vypracoval celou řadu studií zaměřených na posilování, jehož účinek jeho tým pozoroval na tisícovkách žen, ale stížnosti na velké svaly se zde neobjevily. Westcottovy výzkumy naopak prokázaly, že průměrná žena posilující 2-3x týdně si za 8 týdnů vytvoří 1,75 liber svalové hmoty, zatímco úbytek tuku je 3,5 liber. Na rozdíl od mužů ženy většinou z posilování na objemu nenabývají, protože v porovnání s nimi mají 10-30x méně hormonů, které tento účinek podporují, vysvětluje Kraemer.


2. Nové svalstvo vám pomůže bojovat s obezitou.

Současně s přírůstkem svalové hmoty následkem cvičení se zrychlí váš klidový metabolismus, takže počet kalorií spálených v průběhu celého dne se rovněž zvýší, poznamenává Westcott. S každou librou svalstva navíc spálíte denně o 35-50, nebo i více kalorií denně. Pokud si tedy např. vypracujete 3 libry nových svalů a denně tak díky každé z nich spálíte o 40 kalorií více, celkem odbouráte o 120 i více kalorií denně, což za měsíc činí 3 600 nebo více kalorií. V praxi se to rovná úbytku 10-12 liber ročně!



3. Budete mít větší sílu.

Westcottovy studie poukazují na to, že nikterak intenzivní posilování zvyšuje sílu ženy o 30-50 %. S větší silou tak budete schopny běžné denní činnosti, jako jsou zdvíhání dětí nebo nákupu, zvládat daleko snáz. Kraemer poznamenává, že většinu rozdílů mezi silovým potenciálem žen a mužů lze vysvětlit odlišnými tělesnými rozměry a množstvím tuku. Postupným budováním svalů tedy ženám přibývá i síly, a to stejným tempem jako mužům.


4. Zlepší se vám kosti.

Minerální hustota kostní hmoty se ženám ustálí zhruba ve věku 18 let - pokud ovšem neposilují, říká doktor Westcott. Výzkumem se totiž zjistilo, že např. půlročním cvičením se zátěží lze minerální hustotu páteře zvýšit až o 13 %. Silové cviky jsou tedy velmi účinnými bojovníky proti osteoporóze.


5. Snížíte riziko onemocnění cukrovkou.

Cukrovka postihující pacienty až v dospělosti se stává čím dál větší starostí mužů i žen. Výzkumy poukazují na skutečnost, že posilování může zvýšit míru zpracování a využití glukózy v těle za 4 měsíce o celých 23 %.


6. Začnete účinně bojovat proti srdečním chorobám.

Posilování zoptimalizuje hladinu cholesterolu a krevní tlak ve vašem těle, což dokládají i nejčerstvější výsledky výzkumů. V tomto ohledu je přirozené, že byste svůj cvičební program měli doplnit kardiovaskulárním cvičením a tréninkem flexibility.


7. Budete schopny bojovat s bolestmi zad a artritidou.

Výzkum, který trval 12 let a jehož výsledky byly nedávno zveřejněny, prokázal, že posílením svalů dolní poloviny zad se ženám o 80 % účinněji podařilo potlačit či zmírnit bolesti v kříži. Podle jiných studií lze silovými cviky zmírnit bolesti v důsledku artritidy a navíc posílit klouby.


8. Zlepšíte své sportovní výkony.

Doktor Westcott zjistil, že posilování zlepšuje výkony sportovců. Např. golfisté tím mohou zvýšit sílu vloženou do odpalu. Přitom na druhu sportu vůbec nezáleží a kromě zlepšené výkonnosti navíc snižujete i riziko zranění.


9. Posilování pomáhá v každém věku.

Doktoru Westcottovi se daří úspěšně vést i celou řadu sedmdesáti- a osmdesátiletých žen, u nichž studiemi prokázal, že pozitivní přínos provází každou věkovou skupinu. Nezapomínejte však, že starší osoby by při cvičení vždy měli vést profesionální trenéři.


10. Posílíte i svou psychiku.

Jedna studie harvardských odborníků citovaná dr. Westcottem zjistila, že při 10-ti týdenním posilování klesl výskyt projevů klinické deprese daleko větší měrou, než po běžné neklinické terapii. Ženy, které posilují, v naprosté většině vykazují vyšší sebejistotu a schopnosti.

'IDEA. Why Women Need Weight Training, www.ideafit.com, překlad: LUCIANA, překladová práva vyhrazena.