Případová studie - zlepšení kyfózy a skoliózy díky Pilates

Tahle případová studie vznikla díky Danielle Mallach, israelské STOTT PILATES® lektorce, která pracovala se studentem na Kypru.

Pacient: muž, 28 let, bolest zad a kolen. Nadměrná kyfóza a skolióza s rotací v pase, viz. fotografie v příloze. Po diagnostice mu byl navržen cvičební program, který byl založen na principech rehabilitace a repertoáru matwork s pomůckami fitball, flexband a hůl. Pacient dostal přesné instrukce během privátních lekcí a pokračoval na vlastní pěst každé období.
Pacient dodržoval program dvakrát týdně. Léčba byla zahájena v březnu 2010, kdy fotografie níže ukazují stav v roce 2009. V říjnu 2010 oznámil, že se zbavil bolestí a cítí se lehce, vzpřímeně a je schopen snadno fungovat během dne a věnovat se fyzickým aktivitám, které v minulosti nezvládal.


Byl požádán o zopakování CAT skenu a výsledky jsou před vámi viz. fotografie z listopadu 2010.
Všimněte si postavení obratlí a skoliózy před a po. Červená čára ukazuje současnou situaci ve srovnání s modrou,  původním stavem.

Je důležité si uvědomit, že pacient používal pouze rehabilitační techniky "Stott Pilates" bez jiných kombinovaných léčeb. Je důležité podívat se pozorně na pozici obratlů spondylolysis ve fázi 1-2.  Jeho případ se zdál nemožný zlepšení podle terapeutů, které navštěvoval. Nicméně, zvažte změnu polohy některých obratlů a postupný návrat křivky k čáře gravitace. To vše díky tomu, že pracoval s vnitřními hlubokými svaly (lokální systém) s důrazem na segmentální kontrolu (oproti práci s globálním systémem).

Květen 2009


Listopad 2010


Květen 2009

 Listopad 2010

Porovnání - 1.11.2010 = červená linka, 25.5.2009 = modrá linka